Statele Unite, principalii aliați și națiuni arabe continuă activ eforturile diplomatice în speranța evitării unui nou veto al Washingtonului în Consiliul de Securitate al ONU asupra unui proiect de rezoluție privind conflictul din Fâșia Gaza.
Washingtonul vrea să modifice formularea din proiectul de rezoluție privind încetarea totală a ostilităților între Israel și Hamas. O altă problemă o reprezintă inspectarea camioanelor care intră în Fâșia Gaza, pentru a asigura că transportă doar produse umanitare, nu și armament. Actualul proiect prevede un rol al Națiunilor Unite în inspectarea transporturilor, dar Israelul probabil se va opune, ceea ce ar genera reticență din partea SUA.
Miercuri seară, președintele Joe Biden a declarat că ”negocierile” continuă în Consiliul de Securitate ”pentru configurarea unei rezoluții” care să poată fi acceptată de Statele Unite.
Lana Nusseibeh, ambasadorul Emiratelor Arabe Unite, a confirmat, joi, negocieri intense pentru ajungerea la un acord. ”Toată lumea vrea o rezoluție care să aibă impact, care să poată fi implementată pe teren. Credem că astăzi putem produce rezultate pozitive”, a declarat Lana Nusseibeh, potrivit agenției The Associated Press.
Secretarul general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, a avertizat că Fâșia Gaza se confruntă cu o ”catastrofă umanitară”, care va genera și ”distrugerea ordinii publice”, cu riscul ”deplasării masive a populației în Egipt”.
”Depunem eforturi în mod activ cu partenerii din cadrul ONU pentru a elabora o rezoluție”, a comunicat joi seară Casa Albă.
Bilanțul bombardamentelor israeliene a ajuns la aproximativ 20.000 de morți în Fâșia Gaza, iar alte 52.286 de persoane au fost rănite, potrivit Ministerului local al Sănătății, subordonat mișcării islamiste Hamas. Un raport al Națiunilor Unite citat de agenția The Associated Press arată că peste 570.000 de oameni sunt afectați de foamete din cauza ofensivei israeliene.
”Nu suntem în poziția de a contesta această estimare. Suntem de acord că există suferință imensă în Fâșia Gaza, foamete, dar și probleme medicale. Iar vremea proastă va înrăutăți situația”, a declarat John Kirby, coordonatorul pentru Comunicare Strategică al Consiliului pentru Securitate Națională de la Casa Albă, precizând că aproximativ 200 de camioane cu asistență umanitară au fost trimise în Fâșia Gaza în ultimele 24 de ore.
La rândul său, președintele Franței, Emmanuel Macron, a avertizat că situația umanitară din Fâșia Gaza reprezintă o ”urgență absolută”, evidențiind că sunt necesare eforturi pentru obținerea unui armistițiu durabil. ”Este esențial să ajungem imediat la un armistițiu și să răspundem nevoilor urgente ale populației”, a subliniat Emmanuel Macron, citat de cotidianul Le Monde.
Foto: Profimedia
Citește și: